PAKET KAHVE SATIN ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

PAKET KAHVE SATIN ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

23 Şubat 2023

Kahve Çeşidi

Öncelikle harman veya tekli origin kahvelerden tercih edeceğiniz kahve çeşidini belirlemelisiniz. Tekli origin kahveler tek bir ülke çekirdeğinden elde edilirken, harman kahveler ise birden fazla çeşit çekirdeğin kavrulması sonucu oluşturulan kahvelerdir. Genellikle “blend (harman)” olarak tanımlanırlar.

Tarih

Satın aldığınız kahve paketlerinin üzerinde sadece son kullanma tarihi değil, kavurulma ve paketlenme tarihi de bulunmalıdır. Genellikle 12-24 ay uzunluğunda son kullanma tarihi bulunur.

Menşei

Satın alacağız kahve tekli origin bir kahve ise mutlaka menşei bulunmalıdır. Kahve çekirdekleri yetiştirildikleri coğrafyanın adını alırlar. Eğer satın alacağınız kahve harman (blend) bir kahve ise mutlaka tadım notalarına dikkat etmeniz gerekmektedir.

İzlenebilirlik

Kahve çekirdeklerinin hangi ülkeden geldiği, hangi yükseklikte yetiştiği, hangi işleme metodu kullanıldığı bilgileri kahvenin tat profili açısından önem arz etmektedir. Kahve ne kadar izlenebilir olur, her aşamadaki sorumlular ne kadar bilinirse kalite de o kadar artar. Üreticiden perakendeciye kadar uzanan aşamalara dikkat edilirse, fiyatlandırma da o kadar adil olur.

Kavrulma Düzeyi

Kavrulma düzeyini bilmek faydalıdır. Ancak kavrulma ile ilgili bilgiyi verirken kullanılan sözcükler her firma için standart değildir. O yüzden kahve paketlerinin üzerinde yer alan demleme önerileri önem kazanmaktadır. (Örneğin; espresso, filtre kahve veya Türk kahvesi ibareleri) Hangi kahveyi alacağınızdan emin değilseniz satıcıdan öneri istemek daha doğru olacaktır.

Beklenen Tatlar

Kahvenin hangi işlemlerden geçtiği ve ortaya çıkması gereken lezzete dair bilgiler ambalaj üzerinde bulunmalıdır. Hatta kahvenin yetiştiği yükseklik gibi bilgiler de bulunuyorsa, bu bilgi tüketicinin kahvenin kalitesini anlamasına yardımcı olur.

Tek Yönlü Kapak(Valfli Ambalaj)

Kahve kavrulma işlemi sırasında karbondioksit açığa çıkar. Eğer kahve, paketinde korunmayıp dışarı karbondioksit çıkıyor ve içeriye oksijen girişi oluyorsa, kahve çekirdeklerindeki kompleks aromalar kaybolabilir. Tek yönlü kapakları olan ambalajlar sayesinde içeriye hava girmez, fakat kavrulmadan sonra açığa çıkan karbondioksit paketten atılır.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.